Poodle Forum banner

Kołnierz ochronny dla psa kontra nadmuchiwany kołnierz dla psa

1K views 13 replies 11 participants last post by  Country Girl  
#1 ·
Cześć,

Tucker będzie wykastrowany za około 3 tygodnie. Czy nadmuchiwane kołnierze dla psów działają tak samo dobrze jak kołnierze ochronne, aby zapobiec lizaniu szwów lub próbom ich wyciągnięcia przez psa? Myślę, że nadmuchiwany kołnierz byłby lepszy z wielu powodów i nie jestem pewien, czy Tucker będzie mógł łatwo wejść do swojej klatki z kołnierzem na szyi.

#2 ·
Z mojego doświadczenia wynika, że pudle są zbyt giętkie dla nadmuchiwanych kołnierzy. Aoife nosiła nadmuchiwany kołnierz i kombinezon chirurgiczny, kiedy została wysterylizowana, ale z łatwością mogła sięgnąć, by lizać swoje narządy płciowe, tylko nie brzuch. Pączek absolutnie nic nie zrobił, żeby powstrzymać ją od lizania uda, kiedy miała tam operację - to było śmieszne, jak bardzo nie stanowił przeszkody. Casey obchodził stożki o dwa rozmiary większe od jego rzekomego rozmiaru, więc nigdy nawet nie próbowałem nadmuchiwanego. Czasami można użyć nadmuchiwanego kołnierza, aby utrzymać mniejszy miękki kołnierz wyżej na szyi psa, co oznacza, że nie trzeba używać ogromnego, abażurowego.

#3 ·
Z mojego doświadczenia pudle są zbyt giętkie dla nadmuchiwanych kołnierzy
To również nasze ostatnie doświadczenie (operacja kolana), Teddy wrócił do domu od weterynarza z kołnierzem, który zamieniliśmy na nadmuchiwany......24 godziny później Teddy znalazł sposób, żeby go obejść! Jedynym sposobem, żeby to zadziałało, byłoby 2 rozmiary większe, a wtedy utrudniałoby to chodzenie, ale uderzałoby przednimi nogami......wróć do kołnierza. Użycie kołnierza lub nie było bardziej naszym problemem, Teddy dobrze się zaadaptował.

Kiedy Teddy został wykastrowany, użyliśmy kombinezonu, ALE Teddy nie miał żadnych obaw co do bycia dotykanym za każdym razem, gdy wizyta w ogrodzie była konieczna, aby zapiąć/rozpiąć zatrzask.

#4 ·
Kupiłem kilka rodzajów kołnierzy - zdjęcia wkrótce. Jest jeszcze jedna opcja, kombinezon pooperacyjny. Możesz przeszukać PF w poszukiwaniu "kombinezonu pooperacyjnego", aby uzyskać informacje na ten temat.

To prawda, że można obejść miękkie kołnierze, ale zależy to również od samych szczeniąt i czujności człowieka.

Miękkie kołnierze w kształcie stożka
Image

Image

miękki styl poduszki na szyję
Image

Ponieważ moi chłopcy byli prawie zawsze pod bezpośrednim nadzorem i te przeszkadzały najmniej w normalnych czynnościach (i wydawały się naprawdę wygodne, gdy drzemały), używaliśmy ich tak długo, jak było to potrzebne.

#6 · (Edited)
Dewy wciąż może wąchać swój własny tyłek 🤭, nawet z kołnierzem. Po prostu ma tak cholernie długie ciało. Ma jedną z najdłuższych szyi, jakie kiedykolwiek widziałem. Jest też standardowym pudlem, co najwyraźniej nie jest niczym niezwykłym. Ich anatomia, szczególnie ich długie szyje i zdolność do rozciągania się. Pozwala im to dotrzeć do obszarów, które kołnierz ma chronić. Jest pudlem, który jest bardzo zmotywowany do lizania, co najwyraźniej również nie jest niczym niezwykłym dla tej rasy. Wymyśla wszelkiego rodzaju sprytne sposoby na obejście kołnierza. Nadmuchiwany kołnierz ten sam problem, tylko jedna rzecz, która działa.

Zgadzam się z kombinezonem chirurgicznym, jeśli masz do czynienia ze standardem, zwłaszcza to jest to👍.

#7 ·
strój chirurgiczny
Biorąc pod uwagę Twój post o trudnościach z uprzężą Tuckera, zastanawiałbym się, czy to dobry pomysł......kombinezon trzeba rozpiąć, aby umożliwić korzystanie z toalety, a następnie ponownie zapiąć......oczywiście mogę się całkowicie mylić

#9 ·
Szczerze mówiąc, miałem zarówno kołnierz, jak i nadmuchiwany pierścień na Leonardzie, kiedy został wykastrowany, a wszystkie trzy: kołnierz, nadmuchiwany kołnierz i kombinezon chirurgiczny na Nellie. Pudle mogą być niegrzeczne, jeśli chodzi o pozostawianie nacięć.

#10 ·
Wilson, siedzący tuż obok mnie, zakradł się wokół kołnierza, który weterynarz mu założył, i zjadł szwy. Musiał zostać ponownie zszyty i wrócił do domu z super długim kołnierzem wstydu. Po prostu ma silną wolę i naprawdę długi pysk. Miałem inne pudle, którym mogłem po prostu dać "to spojrzenie", a one nie odważyłyby się dotknąć swoich szwów. Nie chcąc dać się prześcignąć, mój kot sfinks również zmierzał do wyrywania szwów, dopóki nie założyłem jej dwóch kombinezonów chirurgicznych. Zjadła kilka dziur w zewnętrznym kombinezonie, ale wewnętrzny kombinezon pozostał nienaruszony. Mając te doświadczenia, teraz wolę być nadmiernie ostrożny. Nie obchodzi mnie, jak żałośnie te małe twarze na mnie patrzą.

#12 ·
Boba został dopasowany do kołnierza przez weterynarza i nie mógł dostać się do nacięcia. Ale mógł zdjąć kołnierz. Musiałem przywiązać kołnierz do jego uprzęży. Można go było również przymocować do obroży. Wtedy nie mógł go zdjąć. Zorientowałem się w tym po tym, jak wyrwał szwy. Ale po kastracji był bardzo niespokojny i zdenerwowany, potrzebował dużo pieszczot, żeby się uspokoić. Biorąc pod uwagę twoje problemy z Tuckerem, omówiłbym z weterynarzem, czy potrzebuje dodatkowych leków po operacji. Obawiam się, że ze stresu może zachowywać się agresywnie…

#13 ·
Jedna z moich zabawek rozerwała sobie bok i miała dużo szwów, aby naprawić ranę w kształcie litery L. Wziąłem kilka ręczników do herbaty i zwinąłem je razem, a następnie przypiąłem je wokół szyi. To działało przez kilka dni, ale potem jego niezwykle długi język zdołał dostać się wokół kołnierza, aby lizać szwy. Następnym przystankiem był sklep z artykułami dla dzieci, aby dostać małą koszulkę, która wyglądała na nim tak uroczo i zadziałała, zapobiegając uszkodzeniu szwów, mimo że lizał po wierzchu koszulki.

#14 ·
Cześć,

Tucker będzie kastrowany za około 3 tygodnie. Czy nadmuchiwane kołnierze dla psów działają tak samo dobrze jak kołnierze ochronne, aby zapobiec lizaniu szwów lub próbom ich wyciągnięcia przez psa? Myślę, że nadmuchiwany kołnierz byłby lepszy z wielu powodów i nie jestem pewien, czy Tucker będzie mógł łatwo wejść do swojej klatki z kołnierzem ochronnym.
Tak, o ile są w pełni napompowane. Są naprawdę miłe, ponieważ są miękkie i nie rysują mebli itp.